Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Συγκυρίες

 



Σήμερα κηδεύτηκε πανδήμως στην πατρίδα του ο λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς δίχως να φτάσει τον («ελληνικό») μέσο όρο ζωής. Πλήρης ημερών άφησαν τα εγκόσμια ο Γάλλος Ζακ Ντελόρ και ο κατά πολλούς ο Γερμανός «μισέλλην» Βόλφκανγκ Σόιμπλε. Την ίδια μέρα εγκατέλειψε και η ποιήτρια Μαρία Λαϊνά.

Τι κοινό είχαν οι τρεις άνδρες; Ο πρώτος έμαθε στον Έλληνα ότι υπάρχουν «τα πακέτα Ντελόρ» που κοντά σε άλλα του παραέμαθαν (αθέλητα) και μερικά χούγια αμαρτωλά όπως «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά», «δανεικά κι αγύριστα» κ.ο.κ. Ο Βασίλης Καρράς έδειξε στον Έλληνα το δρόμο να τα τρώει νύχτα μερακλωμένος στη διαπασών. Ο Σόιμπλε αργότερα έγινε ο («Μεγάλος») κακός της υπόθεσης ζητώντας το λογαριασμό.

Η χαμηλόφωνη Μαρία Λαϊνά τι σχέση έχει μαζί τους; Ουδεμία. Απλώς, στο σαν αποχαιρετισμό ποίημά της με τίτλο  «Τι κρίμα», το 2020,  έγραψε το σπαρακτικό αυτό ακροτελεύτιο:

Τι κρίμα
ο καιρός μου πέρασε
πρέπει να επιστρέψω το αηδόνι μου στο δέντρο.

Δίκαιος ή άδικος λοιπόν δεδικαίωται κανείς καθώς παραδίδει το αηδόνι του στο δέντρο και απέρχεται από τη σκηνή...

 

 

 

 

5 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά και με το καλό το 2024!
    Ο χρόνος είναι η τέταρτη διάσταση και παίρνει μαζί της στον στρόβιλος της ροής του κάποια από τα γνώριμα για όλους μας.
    Ωστόσο όσο ζούμε συνεχίζουμε με τη στοιχειώδη τουλάχιστον αισιοδοξία και προσδοκία για το καλύτερο. Στα προσωπικά μας και στον κόσμο όλο. Κι ας δούμε ότι κάπου σύντομα θα ξαναπάμε στη Σελήνη! Πώς πέρασαν 50 χρόνια και πόσα άλλαξαν στο μεταξύ στην τεχνολογία και στην καθημερινότητα. Και εμείς που είδαμε την πρώτη προσελήνωση ίσως προλάβουμε να δούμε άνθρωπο στον Πλανήτη Άρη. Ή και απόδειξη ζωής στο διάστημα! Ίσως σκεφτούμε επιτέλους ότι το Θεϊκό χάρισμα της ανθρώπινης φύσης είναι πρωτοφανές με την έννοια ότι είμαστε ικανοί για τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα. Όσμωση σίγουρα είμαστε η σπάνια περίπτωση αυτογνωσίας της ύλης, ίσως η μοναδική στα τρισεκατομμύρια πλανήτες του Γαλαξία μας κατά Μπράιαν Κοξ.
    Ας κοιτάξουμε για μια στιγμή λοιπόν με αισιοδοξία το μέλλον και τον έναστρο ουρανό ένα κρύο βράδι του χειμώνα οι αθεράπευτα ρομαντικοί. Και ας αναφωνήσουμε Δόξα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από πολλούς ζήτησε τον λογαριασμό ο Σόιμπλε μη των Γερμανών εξαιρουμένων. Ένθερμος οπαδός της αέναης, ου μην αλλά και σκληρότατης λιτότητας για τον λαό, άφηνε ελεύθερους τους μεγιστάνες του πλούτου να κερδίζουν με όποιο τρόπο τους βόλευε αρκεί να μην τους παίρνουν μυρουδιά. Από αυτήν την άποψη τον έλεγες και υπέρμαχο της Σπαρτιάτικης παιδείας. Βέβαια ήξερε πολύ καλά ότι η διαρκής σκληρή λιτότητα σε συνάρτηση με την ξενοφοβία θα οδηγούσε τους Γερμανούς στην αγκαλιά των από μακρού υπαρχόντων αλλά φυτοζωούντων νεοναζιστικών μορφωμάτων αλλ' αυτό δεν φαίνονταν να τον ενοχλεί διόλου, μη σου πω ότι μάλλον τον ενθουσίαζε. Αυτό που δεν μάθαμε ποτέ είναι πως αντιμετώπιζε, ο Γερμανικός λαός αυτές τις ιδέες γιατί μετά τον πόλεμο οι γάμοι μεταξύ Γερμανίδων/ ων και Ισπανών, Ιταλών, Τούρκων, Ελλήνων, Πορτογάλων και άλλων λαών, ων ουκ έστιν αριθμός, έχουν αλλοιώσει το πνεύμα και συνακόλουθα τους πομφόλυγες χιτλερικής έμπνευσης περί "καθαρότητας του γερμανικού αίματος" Κατά τ' άλλα, συγχωρεμένος να είναι και μακριά από 'μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω ότι η ταύτιση του Σόιμπλε με το σύνολο του Γερμανικού λαού είναι δίκαιη. Οι Γερμανοί σήμερα αν και απεχθάνομαι τις γενικεύσεις αφού ζω για χρόνια έξω από την ασφάλεια της γενέτειρας, οι Γερμανοί λοιπόν είναι από τους περισσότερο συνειδητοποιημένους ειρηνιστές στον κόσμο. Τρέφουν την παγκόσμια συνείδηση με το πνεύμα των μεγάλων φιλοσόφων και συγγραφέων, συνθετών, επιστημόνων κλπ
      Κι άν έβγαλε η Ελλάδα έναν Παπαδόπουλο όλοι οι Παπαδόπουλοι είναι δικτάτορες;
      Για το Σόιμπλε θα μιλάμε τώρα;

      Διαγραφή
    2. Αυτό ακριβώς είπα, ότι ο λαός μετά τον ΒΠΠ έχει άπειρες προσμίξεις πράγμα που αποδυναμώνει όλους αυτούς που υποστηρίζουν την "καθαρότητα του αίματος" Αν προσθέσουμε και τις αναλύσεις μέσω dna που πρόσφατα έγιναν μόδα, όλοι αυτοί οι τύποι φαίνονται και είναι εντελώς γραφικοί...

      Διαγραφή
  3. Ο άτιμος αυτόματος διορθωτής, ΑΙ κλπ:
    *όσμωση= όμως

    ΑπάντησηΔιαγραφή