Διαβάζω στο εξαιρετικό και αρκούντως προφητικό για τις σημερινές εξελίξεις στην Ουκρανία, την ευρύτερη περιοχή και τον κόσμο βιβλίο Γρίφος-Μυστήριο και αίνιγμα-Διακόσια χρόνια στις σχέσεις Βρετανίας και Ρωσίας, του λόρδου Ντέιβιντ Όουεν (αλήθεια ποιος είναι αυτός;*) σχετικά με τον ναύαρχο Κόδριγκτον [Sir Edward Codrington, 1770-1851] την σπουδαία αυτή ιστορική φυσιογνωμία που με τον Γάλλο Δεριγνί και τον Ρώσο Χέυδεν, στη ναυμαχία του Ναβαρίνου το 1827, έδωσαν την ευκαιρία στην Ελλάδα να υπάρξει έξι χρόνια μετά την «εθνεγερσία».
Ο Όουεν γράφει —και δικαίως— ύμνους για τον συνομήλικο του Κόδριγκτον οξυδερκή πολιτικό και μεγάλο φιλέλληνα Κάννιγκ [George Canning, 1770-1827], στις παρακαταθήκες και στα οράματα του οποίου στηρίχθηκε ο Κόδριγκτον για να προβεί στην καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου το απόγευμα της 20ης Οκτωβρίου 1827 στον κόλπο του Ναβαρίνου (ή Πύλου). Το τεράστιας ιστορικής σημασίας αυτό γεγονός χαρακτηρίστηκε «για διπλωματικούς λόγους» από τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ουέλινγκτον ως ...«ατυχές». Ο Κόδριγκτον «απαλλάχθηκε» γρήγορα από τη θέση του διοικητή του στόλου. Αργότερα όμως πολιτεύθηκε, εκλέχτηκε και επανέκαμψε στο ναυτικό αφού αποκαταστάθηκε ως «Ναύαρχος του Ερυθρού». Ωστόσο, ο βασιλιάς της Αγγλίας, που είχε τιμήσει τον Κόδριγκτον με κάποιο μεγάλο παράσημο, είχε εκμυστηρευτεί πως του είχε στείλει …«μια κορδέλα αλλά θα του άξιζε περισσότερο ένα καπίστρι».
Οι σημερινοί Βρεττανοί φαίνεται πως αποκατέστησαν τα πράγματα και έλυσαν τους λογαριασμούς τους με τον Κόδριγκτον. Γράφει ο Ντ. Όουεν:
Σήμερα, μια πινακίδα που είχε τοποθετηθεί στην κατοικία όπου έζησε στο Μπράιτον ξηλώθηκε εξαιτίας της σχέσης του με το δουλεμπόριο διαμέσου του Ατλαντικού.
Το εξακρίβωσα στο
διαδίκτυο… Το 2009 ο Κόδριγκτον είχε τιμηθεί «ως πολεμιστής στο πλευρό του
Νέλσωνα στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ και ως επικεφαλής της ναυμαχίας στο
Ναβαρίνο» με μια μικρούλα διακριτική επιτοίχια επιγραφή στο υπέρθυρο του
σπιτιού όπου αυτός έζησε από το 1828 μέχρι το 1832 στο Μπράιτον. Στη φωτογραφία
των «αποκαλυπτήριων» της ποζάρουν μερικοί επίσημοι μεταξύ των οποίων και δυο
Έλληνες ανώτατοι αξιωματικοί [ΕΔΩ Αναγνωρίζοντας έναν ήρωα ].
Μια επιστολή προς το Δημοτικό συμβούλιο της πόλης, με τις υπογραφές 500 αντιρατσιστών κατοίκων, οδήγησε στην καθαίρεση δυο αναθηματικών πλακών (η άλλη αφορούσε τον Γλάδστωνα) από τους τοίχους της πόλης. Στη δεύτερη φωτογραφία, το κατέβασμα της «επίμαχης» επιγραφής του Κόδριγκτον με σφυρί [ΕΔΩ] ίσως με μέριμνα των ιδιοκτητών του σπιτιού όπου η αναθηματική πλάκα είχε φιλοξενηθεί για δώδεκα χρόνια (μέχρι τις 20 Ιουνίου του 2020).
Κατά το διάστημα εκείνο και κάποιος άλλος Κόδριγκτον απασχόλησε για τον ίδιο λόγο τη Μεγ. Βρετανία. [Σύμπτωση; ΕΔΩ]
O tempora, o mores… Μέλλεται να ιδούμε και χειρότερα προς χάριν της επιδημικής ορθο-πολιτικο-διορθωτικής θεωρήσεως των πάντων.