Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Ταξίδευαν τα μαύρα τραίνα

 

 


Ταξίδευαν τα μαύρα τραίνα του Στέλιου Μαυρομάτη (1930-2020). Πάνω σε φόντο σκοτεινό και μέσα στη νύχτα, με εκλάμψεις,  με φώτα κόκκινα, με καπνούς, με φωτιές στα σωθικά τους, πάνω σε ράγες που, καμιά φορά, συρμάτινες μεταλλικές, τις πρόσθετε ο ίδιος πάνω στον καμβά και τις κολλούσε δίνοντας έμφαση στην προοπτική των έργων. Γυάλιζαν σιδερένιες στον φωτισμό των γκαλερί… Στα μισοσκόταδα των σπιτιών που φιλοξενήθηκαν σαν να μιλoύσαν:

«Πάτα γερά! Ιδού η οδός μηχανοδηγέ! Οδήγησέ τους σωστά τους συρμούς σταθμάρχη ή κλειδούχε!»

«Μουτζούρηδες», ατμομηχανές, ντιζελομηχανές… (Δεν ξέρω αν πρόλαβε να ζωγραφίσει τραίνα ηλεκτρικά που πάνε με 200 χιλιόμετρα την ώρα). Μόνα τους ταξίδευαν ποιητικά, νοσταλγικά τα τραίνα εκείνα.

Δεν είχαμε ακούσει ποτέ για δυστυχήματα στα Τέμπη για κανένα από τόσα και τόσα τραίνα που ταξίδεψαν τα χέρια του ζωγράφου πάνω στον καμβά…

Σήμερα στοίχειωσαν κι αυτά!

  




4 σχόλια:

  1. Μαύρα τα τρένα, κατάμαυρες κι οι ψυχές μας από το πρωί-Θεέ, βόηθα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις 7 το πρωί μου ψυθίρισε η γυναίκα μου το τραγικό νέο φεύγοντας για τη δουλειά! Το απίστευτο! οτι πέθαναν τόσοι άνθρωποι χωρίς λόγο για μιά ακόμη φορά απο την αδιαφορία και τις ενδημικές αγγυλώσεις του Ελληνικού Κράτους. Το 2023!
    Λατρεύω τα τρένα. Σε όλες τις κλίμακες μεγεθών.Ταξίδεψα απο μικρό παιδί μέσα τους, γύρισα όλη την Ευρώπη με ιντερέιλ στα πανεπιστημιακά χρόνια σε μια αξέχαστη περιπέτεια με αγαπημένους φίλους. Το ημερολόγιο σώζεται σήμερα χάρη στον Κώστα Γαγανάκη αδελφικό μου φίλο, έξοχο χιουμορίστα, σκιτσογράφο και νονό μετέπειτα του γιού μου. Και τα τελευταία 15 χρόνια όργωσα τη Βρετανία με χρήση των σιδηδρόμων της απο βορρά σε νότο.
    Συμβαίνουν και εις την Εσπερίαν αλλά όχι σε τέτοια μεγέθη τέτοια τραγικά συμβάντα.
    Οι ταχύτητες αυξάνονται με την πρόοδο του χρόνου αλλά απότι φαίνεται μόνο αυτές χωρίς τις προυποθέσεις ασφάλειας που παραμένουν στην εποχή τουΤρικούπη.
    Και μας φέρνουν σε άλλες πραγματικὀτητες άλλων Ηπείρων που η ανθρώπινη ζωή έχει ακόμα μικρή αξία. Αναντίστοιχα με τις φιλοδοξίες των πολιτικών ηγετών της Ελλάδος. Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα τρένα του Μαυρομάτη ήταν πτεροεντα... Δεν ήταν γειωμενα με το σκοτάδι, από όπου κι αν προέρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή