Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Ο Ίων Δραγούμης σε …διακοπές στο Παρίσι (1917-1919)

 

 

Καρτ-ποστάλ του Ίωνος προς τη μητέρα του. Απεικονίζεται το ξενοδοχείο Intercontinental στο Αιάκειο (Ajaccio) της Κορσικής, όπου αυτός διέμενε υπό περιορισμό για δυό χρόνια κατά τη διάρκεια της εξορίας του εκεί την περίοδο της "Βενιζελικής-Γαλλικής τυραννίας. ΑΣΚΣΑ, Αρχείο Ίωνος Δραγούμη

 

Γιατί θαρρείτε ότι απέτυχε η Μικρασιατική εκστρατεία;;;; 

Μα, γιατί ...ο Ίων Δραγούμης, ο Πουλιόπουλος και ο Μπεναρόγια, συνδεδεμένοι με έναν υπόγειο ή υπέργειο ή άλλο αόρατο τρόπο, την υπονόμευσαν, καταγγέλοντάς την ως ιμπεριαλιστική κλπ., κλπ. σύμφωνα με τον εμβριθή διδάκτορα  ιστορίας και συγγραφέα πολλών βιβλίων, κ. Χ. Σε κάποιο σημείο του πιο φρέσκου πονήματός του, που αφορά την ίδια περίοδο, o  δόκτωρ Χ μας λέει:

Αποκαλυπτικές είναι οι επιστολές εν μέσω πολέμου του αυτοεξόριστου στο Παρίσι Ίωνα Δραγούμη: ο μέγιστος εχθρός ήταν ο Βενιζέλος και οι συμπαραστάτες του, Κρητικοί και Μικρασιάτες. Παρόμοιες θέσεις εκείνη την εποχή είχαν και οι ακραίες τάσεις του ελλαδικού κομμουνιστικού κινήματος, οι οποίες στο μέτωπο προπαγάνδιζαν την «απεργία πολέμου».  (σελ. 83-84 του βιβλίου).

Λες: «δεν μπορεί, θα του ξέφυγε του ανθρώπου μέσα στη βιάση να προλάβει τα πει όλα, λίγο αυτός, λίγο ο επιμελητής του έγινε το γλίστρημα και από εξορία (κακή ψυχρή κι ανάποδη) έγινε ...αυτοεξορία (κάτι σαν ταξίδι αναψυχής και αναζωογόνησης)». Κι εκεί που του ετοιμάζεις μια  μεγαλόθυμη συγχώρεση να ’σου τον πάλι αυτός  το χαβά του. Στις σελ. 155-156 ...ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ  (copy-paste) την ίδια ακριβώς πρόταση: 

Αποκαλυπτικές είναι οι επιστολές εν μέσω πολέμου του αυτοεξόριστου στο Παρίσι Ίωνα Δραγούμη: ο μέγιστος εχθρός ήταν ο Βενιζέλος και οι συμπαραστάτες του, Κρητικοί και Μικρασιάτες. Παρόμοιες θέσεις εκείνη την εποχή είχαν και οι ακραίες τάσεις του ελλαδικού κομμουνιστικού κινήματος, οι οποίες στο μέτωπο προπαγάνδιζαν την «απεργία πολέμου».  

Λίγο μετά  (σελ. 219), αναφέρει τον Δραγούμη ως κορυφαίο διανοούμενο, εκφραστή του βαλκανικού ελληνικού εθνικισμού και αμέσως επαναλαμβάνει αυτό με τους Μικρασιάτες και Κρητικούς μπας και δεν το εμπεδώσαμε σωστά πρωτύτερα.

Ναι, αλλά γίνεται να είσαι κάτοχος τίτλου διδάκτορος της ιστορίας, να κολλάς αβασάνιστα ταμπέλες και να ξεφουρνίζεις τέτοια χονδροειδή ψεύδη προς κατανάλωση από αδαείς;   

«Μα πώς δεν γίνεται; Η εργαλειοποίηση του αντικειμένου είναι η ειδικότης μας από καιρό και έχει πέραση» θα σου πει αν τον καλορωτήσεις… 

Άφερίμ δόκτωρ Χ!

 

 

 

4 σχόλια:

  1. Ναι, μέγιστο και παλιό "σουξέ" του εν λόγω ειδήμονος (από αρθρογραφία του εδώ και καμιά 15ετία - ένα γκουγκλάρισμα θα σας πείσει). Στο "τσακ" ήμουν πολλές φορές να ρωτήσω σε σχόλιο: "Πότε αυτοεξορίστηκε εις Παρισίους ο Ίων; Πριν ή μετά τη ...δολοφονία Λαμπράκη; Άραγε, να 'ξερε από τρίκυκλο ή έστω από ...βέσπα ο μακαρίτης;"

    Άσε που αυτά τα διαβάζει σε ..."επιστολές" του Δραγούμη, ε; Ναι, προς ...τον εαυτό του, δηλαδή στα Ημερολόγιά του! "Επιστολές ...εις εαυτόν", ας πούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβού του ημιμαθείς και εμπαθείς "ιστορικους".
      Πράγματι, το να επικαλείται επιστολές ή ημερολογιακές εγγραφές που μάλιστα είδαν το φως τη δημοσιοτητητας μετά το 1985, σκέφτεσαι; "Πως είναι δυνατόν κύριε Χ αυτές οι απόψεις να επηρέασαν την έκβαση της Μικρασιατικής εκστρατείας".
      Το πιο νόστιμο βέβαια που γράφει είναι ότι ο Δραγούμης είχε αναπτύξει προς το τέλος της σύντομης ζωής του φιλο-Μποσλεβικικές απόψεις/ διάβαζε μετά μανίας την l' Humanité (και φιλο-αναρχικες λέω εγώ γιατί διάβαζε μετά μανίας και τους Κροπότκιν-Μπακουνιν) και άρα - καθως συνέπλεε και με τον αργότερα το Τεταρτοδιεθνιστή Πουλιόπουλο- ήταν ταμάμ, ντιπ έτοιμος για να ηγηθεί του ..."εθνικοσοσιαλιστικού" κινήματος (πες το φασιστικό/ναζιστικό) στην Ελλάδα.
      Αλλά ως μελανοχίτωνα δεν τον είδε και ως κατοχικό υπουργό (ως τωρα... Ας μην απελπιζόμεθα!!!..) η επιστημονική φαντασία του εν λόγω διδάκτορος ... Αλλά κατά το "αν γιαγιά μου φορούσε καρούλια" θα μπορούσε να ισχύσει κι αυτό...

      Διαγραφή
  2. Έχει χαθεί, κάθε σοβαρότητα , ούτε ίχνος, στην πρεμουρα τους, να διατηρήσουν την Παραμυθιά, περί Εθνάρχου, και δημιουργού της μεγάλης Ελλάδας, δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν και τις μεθόδους της επιστημονικής φαντασίας...Ο κύριος Χ, μάλιστα θεώρησε ως λήξαν το ζήτημα, υπέρ του Βενιζελου μετά την δημοσίευση του αρχείου του Πετσάλη Διομήδη...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτοεξόριστος υπήρξαν ο Ελ. Βενιζέλος και ο Κ. Καραμανλής. Οι αντιβενιζελικοί Δραγούμης Ι, Μεταξάς Ι., Γούναρης Δ., και ο Πεσματζόγλου μαζί με άλλους το συνόλου 30 άτομα ήταν σκέτα εξόριστοι, οπότε έμεινε η Βουλή (η αποκληθείσα των Λαζάρων χωρις αντιπολίτευση και παρόλα αυτά είχε και λογοκρισία στα πρακτικά όπως και στις εφημερίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή